Een kostenbewuste overheid

Daniëlle heeft als stokpaardje het omzichtig omspringen met belastingsgeld. Dit wil zeggen dat er ook meer kostenbewustzijn moet zijn bij de overheid. Men moet de centen gebruiken waar ze het hardste nodig zijn.

Meer kostenbewustzijn

    Een kostenbewuste overheid is één van mijn stokpaardjes. Als ondernemer moet ik elke euro twee keer omdraaien om kostenefficiënt te zijn en betaal ik best veel belastingen. Dan verwacht ik als ondernemer maar ook als burger dat die overheid spaarzaam met dat belastinggeld omgaat en ook elke euro 2 keer omdraait. Een overheidswebsite van 650.000 euro, een logo van 450.000 euro, gesubsidieerde garnaalkroketten tijdens opleidingsdagen met de KMO-portefeuille,… Ik word daar echt kwaad van als ik dat zie. De eerste reactie is dan meestal dat dit toch marktconform is en dat een moderne overheid niet saai mag zijn, enz. Een moderne overheid moet voor mij kostenbewust, eenvoudig en klantengericht zijn. Een KMO-mentaliteit of meer ondernemerschap is welkom als we het overheidsbeslag verder onder de 50% willen brengen.

De volgende regeringen moeten verder inzetten op:

  • Méér doen met minder ambtenaren en de tering naar de nering zetten (ook door middel van digitalisering)
  • Kostenbewustzijn op alle overheidsniveaus, van de politieke beslissingen tot het beheer van de overheidsdiensten,…;
  • Sterk inzetten op minder administratieve rompslomp door overbodige regels en procedures te schrappen;
  • Sterk inzetten op een digitale en klantengerichte overheid. Digitalisering moet ook een hefboom tot vereenvoudiging zijn en zal in de eerste jaren vaak een investering vragen, om dan eenvoudiger en goedkoper te kunnen werken nadien.

Lees hier andere thema's waar Daniëlle zich voor inzet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x