Amper 3 procent werkzoekenden gebruikt voordeel treintickets

Werkzoekenden die de trein moeten nemen om te solliciteren, kunnen aanspraak maken op een goedkoop treinticket van 1 of 2 euro. “Maar amper 6.409 van de 192.000 werkzoekenden maakten er vorig jaar gebruik van”, kaart Open Vld-parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck aan. Ze pleit voor een eenvoudigere procedure

11 maart 2019

Werkzoekenden die de trein moeten nemen om te solliciteren, kunnen aanspraak maken op een goedkoop treinticket van 1 of 2 euro. “Maar amper 6.409 van de 192.000 werkzoekenden maakten er vorig jaar gebruik van”, kaart Open Vld-parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck aan. Ze pleit voor een eenvoudigere procedure.

“Hooggeschoolde en middelgeschoolde werkzoekenden maken het vaakst gebruik (2.911 en 2.034) van het voordeel. Bij laaggeschoolde werkzoekenden heeft het goedkope ticket minder succes (1.464). “Dat is jammer omdat we toch iedereen willen bereiken”, zegt Vanwesenbeeck die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

In de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen worden de tickets het meest gebruikt. “Dat kan te wijten zijn aan het minder uitgewerkte treinnetwerk in Limburg.”

Maar in het algemeen kent het voordeel maar een pover succes. “Omdat de procedure te omslachtig is”, denkt Vanwesenbeeck. “Ten eerste moet een werkzoekende minstens 5 dagen voor het gesprek of examen met de uitnodiging van de sollicitatie naar een VDAB-kantoor gaan. Daar kan de sollicitant 2 attesten krijgen, eentje voor aan het loket en een voor de conducteur.

Er is geen digitale manier om aan het treinticket te geraken. Het kabinet liet weten dat er op dit moment wordt gewerkt aan een marktbevraging voor de digitalisering van vervoerstickets. De bevraging zal in maart 2019 de deur uitgaan. Veel te laat. Het wordt hoog tijd dat VDAB eens de échte digitale trein neemt. Activeren is immers ook zorgen dat de werkzoekende alle mogelijke manieren aanwend om op de plek van sollicitatie te geraken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x