De Tijd: Bijna helft onrechtmatige subsidies niet terugbetaald

Als bedrijven niet aan de voorwaarden blijven voldoen, moeten ze hun subsidies terugbetalen. Maar het lukt de Vlaamse overheid lang niet altijd om dat geld terug te krijgen.

14 december 2017

Als bedrijven niet aan de voorwaarden blijven voldoen, moeten ze hun subsidies terugbetalen. Maar het lukt de Vlaamse overheid lang niet altijd om dat geld terug te krijgen.

De Vlaamse overheid slaagt er onvoldoende in om onrechtmatige subsidies terug te krijgen. Dat concludeert Vlaams Parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck (Open VLD) uit cijfers die ze bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) opvroeg.

De Vlaamse overheid kende vorig jaar via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen voor zo'n 341 miljoen euro subsidies toe aan Vlaamse ondernemingen. Elk jaar wordt een deel daarvan teruggevorderd omdat de onderneming niet voldoende rapporteert, omdat het gesteunde project niet volledig wordt uitgevoerd of omdat de voorwaarden voor de subsidie niet worden nageleefd.

Maar het lukt lang niet altijd om die subsidies terug te krijgen. Sinds 2010 heeft Vlaanderen 172 miljoen

 euro aan subsidies teruggevorderd. Van dat bedrag is 90 miljoen effectief gerecupereerd. Er staat dus nog een bedrag van 82 miljoen euro open. Er wordt verwacht dat niet meer dan 10 procent daarvan kan worden gerecupereerd, waardoor het verwachte verlies op 74 miljoen euro wordt geraamd. Het blijkt vooral moeilijk om de economische steun terug te krijgen. De recuperatie van innovatiesubsidies vormt minder een probleem.

'Na eerdere opmerkingen van het Rekenhof bewijzen deze cijfers dat er een probleem is met de terugvordering', zegt Vanwesenbeeck. 'Het is duidelijk dat de overheid een groter deel van de teruggevorderde steun effectief moet recupereren. Het gaat tenslotte om belastinggeld. Bovendien is het niet rechtvaardig tegenover ondernemers die wel strikt de voorwaarden voor de subsidies naleven.'

De liberale politica is sowieso kritisch voor subsidies, die ze eerder als 'marktverstorend' bestempelde. 'In bepaalde gevallen hebben subsidies hun nut, maar in het algemeen moet de overheid er behoedzaam mee omspringen. Ze houden belangrijke kosten in voor de administratie, die de aanvragen moeten evalueren en opvolgen. We moeten het subsidieapparaat dringend onder de loep nemen.'

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x