De Tijd: Gebrek aan durfkapitaal drijft bedrijven weg

Het is geen toeval dat bedrijven als Collibra en Guardsquare in het buitenland aankloppen voor extra geld. Meer dan 10 miljoen euro ophalen is in Vlaanderen een probleem, staat in een studie.

1 februari 2019

Het is geen toeval dat bedrijven als Collibra en Guardsquare in het buitenland aankloppen voor extra geld. Meer dan 10 miljoen euro ophalen is in Vlaanderen een probleem, staat in een studie.

Zowel de Brusselse dataspecialist Collibra als het beveiligingsbedrijf Guardsquare maakte deze week bekend dat ze tientallen miljoenen ophalen bij Amerikaanse durfkapitalisten. De Amerikaanse groep Battery Ventures investeert 29 miljoen dollar in Guardsquare, terwijl Collibra 100 miljoen dollar krijgt van CapitalG, de investeringsarm van Google-moeder Alphabet, en enkele andere partijen.

Dat buitenlandse investeerders op de eerste rij staan is niet toevallig, blijkt uit een studie over het Vlaamse financieringslandschap die besteld werd door Vlaams minister

 van Economie Philippe Muyters (N-VA). Bedragen van 10 miljoen euro en meer ophalen is doorgaans een groot probleem, omdat er amper binnenlandse spelers zijn die dat op tafel kunnen leggen, luidt het in de studie van de Antwerp Management School.

'Zo worden bedrijven verplicht hun heil te zoeken bij buitenlandse durfkapitalisten, die bijna altijd eisen dat ze zich in het buitenland vestigen. Vlaanderen investeert dan wel in ambitieus ondernemerschap, maar dat heeft geen zin als dit sluitstuk er niet is, omdat de return van die investeringen elders opgeraapt wordt', zeggen de onderzoekers.

Muyters erkent dat er nog meer op grote fondsen moet worden ingezet. 'De financiering voor starters werkt goed, maar voor groeiers is het soms zoeken', luidt het op zijn kabinet.

Daarom wordt er deze regeerperiode extra geld uitgetrokken voor de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV zodat zij het kapitaal van grote fondsen kan aandikken. 'Maar er zal hoe dan ook de volgende legislatuur nog meer moeten gebeuren, zodat Vlaamse bedrijven niet verplicht worden om vanaf een bepaald bedrag geld te zoeken in het buitenland.'

Het tekort aan durfkapitaal is niet het enige pijnpunt in het

 financieringslandschap dat de studie blootlegt. Er bestaan naast de klassieke bankfinanciering heel wat initiatieven om externe financiering aan te vragen in Vlaanderen, maar amper een op de vijf ondernemers kent die.

Dat kan beter, vindt Vlaams Parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck (Open VLD), die zelf ondernemer is en de studie bij Muyters opvroeg. 'Het is duidelijk dat vraag en aanbod elkaar nog altijd niet genoeg vinden. De overheid moet ondernemers goed informeren over de maatregelen die hen kunnen ondersteunen. We moeten alle overheidsmaatregelen goed evalueren en vereenvoudigen. Dan kunnen we de goede maatregelen behouden en beter bekend maken bij de ondernemers.'

Uit een studie van de Antwerp Management School over het financieringslandschap in Vlaanderen blijkt dat het voor kmo's erg moeilijk is om 10 miljoen euro of meer op te halen, omdat bijna geen enkele Belgische investeerder dat op tafel kan leggen. Ook zijn de initiatieven voor externe financiering te weinig bekend bij ondernemers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x