Open Vld stelt kafkaplan voor

8 mei 2019

Open Vld wil dat de volgende regering dringend werk maakt van de administratieve rompslomp in ons land. Daarom stellen de liberalen een Kafkaplan voor met 40 concrete maatregelen om onze overheid efficiënter, digitaler en klantgerichter te maken. “Te veel burgers en te veel ondernemers moeten te veel papieren invullen en aan te veel regels voldoen. Gevolg? Te veel ambtenaren bij de overheid moeten die papieren opstellen en die regels controleren. Dat is Kafka. In de 21e eeuw moet dit allemaal veel eenvoudiger, digitaler en klantgerichter gebeuren”, aldus Open Vld.

De afgelopen legislatuur werd het overheidsbeslag verminderd van 55,3% bbp naar 52,6%, de sterkste inspanning in twintig jaar. Maar het overheidsbeslag blijft te hoog, onze overheid te inefficiënt. Bij de wissel van de regering erfde Philippe De Backer de bevoegdheid Administratieve Vereenvoudiging van voormalig Staatssecretaris Theo Francken. De Backer haalde meteen het meldpunt www.kafka.be van onder het stof en riep iedereen op om administratieve rompslomp te melden.  Maar De Backer merkte meteen dat er werk aan de winkel is. Open Vld stelt daarom een Kafkaplan op met 40 vereenvoudigingsprojecten waar de volgende regering meteen werk van kan maken.

Daniëlle Vanwesenbeeck: “Als KMO-bedrijfsleider erger ik mij blauw aan de lichtzinnigheid waarmee er soms met belastinggeld omgesprongen wordt. Een overheidswebsite van 600.000 euro, daar stelt niemand zich vragen bij. Een nieuw logo voor de haven van Antwerpen van 450.000 euro heet marktconform te zijn. Meer kostenbewustzijn en meer ondernemerschap bij de overheid zijn dringend nodig. De overheid moet minder doen en wat ze doet, moet ze goed doen. Zoals de opstart en het beheer van een onderneming volledig digitaliseren, zodat we niet 10 keer dezelfde gegevens moeten invullen. Of overheidsopdrachten veel eenvoudiger maken, door reeds gekende gegevens automatisch op te laden, maar ook door de eisen veel beperkter en eenvoudiger te maken, zodat ook kmo’s meer kansen krijgen bij die overheidsopdrachten. Met mijn bedrijf laat ik vandaag veel overheidsopdrachten aan mij voorbijgaan, omdat de personeelskost die daar naartoe gaat gewoon te hoog is in verhouding tot de opbrengst. Het concrete resultaat van complexe regels is dus dat kmo’s afhaken.”

Philippe De Backer: “Kafka staat voor de onmacht van de burger tegenover de almacht van een ongenaakbare, arrogante overheid die weinig of geen voeling heeft met de realiteit. Nog altijd zijn er absurde regeltjes of procedures die alleen bedoeld lijken om ons het leven zuur te maken, onbegrijpelijke formulieren, voorschriften waarvan niemand meer weet waar ze voor dienen. Bovendien moet je dan vaak een vrije dag opofferen om formulieren af te halen aan een loket, je staat dan mogelijk ook nog voor een gesloten deur, omdat de gemeente die avond geen laatavonddienst heeft. Voor een rijbewijs moet je vandaag nog twee keer naar het gemeentehuis. Voor een poliovaccinatie uitgevoerd door Kind & Gezin moet je toch nog naar het gemeentehuis. Kafkaiaanse toestanden, ze bestaan nog. Dat moet anders en digitaler kunnen. Met dit Kafkaplan met 40 concrete projecten kan de volgende regering meteen aan de slag!”

Vincent Van Quickenborne: “Bestrijden van kafka is een kerntaak van de overheid. Ik deed het als minister, ik doe het ook als burgemeester van Kortrijk. Met een digitaal loket en een app voor overlastproblemen verhoogden we de klantentevredenheid van de Kortrijkenaar. Ook op nationaal vlak voer ik die strijd. Zo moeten de prehistorische maaltijdbonnen, de maaltijd- en ecocheques, in de komende legislatuur eindelijk afgeschaft worden en vervangen door een netto voordeel op de loonbrief. Eenvoudiger, duidelijker en vooral goedkoper. Zo zijn er nog heel wat quick wins te realiseren. Bijvoorbeeld waarom werknemers die volgens glijdende werkuren willen werken, wantrouwen met een prikklok? We schaften de prikklok bij de overheid af, maar onder druk van de vakbondenvoerden we die in de privé-sector terug in. Dat is slecht beleid.”

Christian Leysen: “Als ondernemer erger ik mij blauw aan de vele complexe wetgeving en administratieve overlast in dit land. Elke regel lijkt voor een bepaalde overheid misschien logisch en nuttig, maar als ondernemer zie je het bos door de bomen niet meer. We betalen veel belastingen in dit land, maar de return on investment is gewoon te laag. De privé-sector is volop aan het digitaliseren en de overheid moet ook op die kar springen. Alle sociale documenten om een werknemer tewerk te stellen moeten voortaan digitaal kunnen. Lastenverlagingen voor eerste aanwervingen, 55-plussers,... zouden toch automatisch toegekend moeten kunnen worden. Administratieve vereenvoudiging moet een belangrijke werf van de volgende regering worden, die de competitiviteit van onze ondernemingen ten goede zal komen.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x