Segregatie begint blijkbaar al in de kindercreche

Segregatie begint blijkbaar al in de kindercreche – laat ons daar maar mee ophouden

Het was tijdens een bezoek aan kindercrèche ‘Op Wolkjes’ in Lubbeek, dat er mij toch een paar zaken op vielen.  Er zijn ‘overheidscrèches’ en er zijn private crèches, uitgebaat door zelfstandige ondernemers. 'Op Wolkjes' is een private crèche met zowel gesubsidieerde kinderopvang als niet gesubsidieerde.

Hier zag ik twee opmerkelijke zaken: ten eerste is het verplicht om kinderen (gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde) fysiek te scheiden.

Ten tweede demotiveert de overheid ondernemers die een crèche privé uitbaten. Zij kunnen amper het hoofd boven water houden omdat ze moeten concurreren met gesubsidieerde crèches. In de regio Lubbeek, Vissenaken, Tienen zijn er op een jaar al drie crèches opgehouden te bestaan. Dit zijn privé-initiatieven die worden ontmoedigd. Het leidt ook tot een tekort aan opvang plaatsen in de regio. Dat kan niet.

Hoe werkt het systeem nu? Freya Saeys, collega parlementslid legde het mij uit als volgt: In de huidige context van kinderopvang zijn er immers twee groepen: er is de kinderopvang die gesubsidieerd is, in het jargon: ‘de kinderopvang met inkomstentarief’. De prijzen hiervan variëren van 5,15 euro tot 28,59 euro per dag, afhankelijk van het inkomen. 

Anderzijds is er de niet-gesubsidieerde kinderopvang. In de praktijk komt het er op neer dat kinderen van alleenstaande ouders of mensen met een lager inkomen in de gesubsidieerde kinderopvang zitten en de kinderen van mensen met een hoger in komen in de niet gesubsidieerde. Omdat de vraag naar gesubsidieerde opvang veel sneller steeg dan het aanbod ging men ‘gesubsidieerde’ kinderen plaatsen bij private crèches. Zo kreeg je twee types “kinderen” in één gebouw.

Toen ik de crèche van Kurt en Karen bezocht in Lubbeek, zag ik effectief midden in de crèche een deur die de twee groepen van kinderen gescheiden houdt. Nochtans gaat het om kinderen die lachen, huilen en willen spelen. Dit is opnieuw een verhaal van ondoordachte regelgeving die haaks staat op de waarden die wij delen. Hoe kunnen we pleiten voor een inclusieve samenleving als kinderen vanaf de eerste stapjes in het leven worden gescheiden van elkaar? Letterlijk, met een deur in het midden.

Er vindt op dit moment ergens een experiment plaats met een gemeenschappelijke kinderopvang, dit zou in het najaar geëvalueerd worden. Alsof het om proefdieren gaat. Het gaat hier over kinderen die we een toekomst willen geven met gelijke kansen. Fysiek scheiden van kinderen, vanaf hun eerste levensjaar, dat is complete waanzin. Ik zal dan ook samen met mijn collega Freya Saeys in het Vlaams parlement mee ijveren om deze absurde situatie recht te trekken.

Daniëlle Vanwesenbeeck, Vlaams Volksvertegenwoordiger Open VLD.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x